duminică, 28 octombrie 2012

Il gigante congelato (Uriasul inghetat)

Astazi vom urmari o poveste care vine din Finlanda, o poveste despre prietenie. Ne apropiem de sarbatoarea Craciunului si aflam si o legenda din nordul indepartat.




video via youtube


Rezumat:
Se apropie Craciunul si doi copilasi, frate si sora, stau alaturi de parinti, in casa, la caldura, langa brad. Mama le-a pregatit prajituri si lapte cald, iar tatal le povesteste despre Gigantul de Gheata. 
Fetita adoarme, in timp ce fratiorul sau asculta fascinat legenda straveche. Se parea ca demult pe acele meleaguri locuiau niste uriasi. Acestia aveau forta fizica, dar, din pacate, erau "manevrati" de niste spiridusi mici si rai. Acestia i-au facut sa il atace pe zeul suprem si in acea lupta uriasii au fost invinsi. Mai putin unul. Acesta a fost inghetat.
Copiii merg la somn, asteptandu-l a doua zi pe Mos Craciun ce urma sa le aduca daruri.
Legenda povestita de tata avea si o continuare! Uriasul fusese inghetat si adormit timp de 1000 de ani si... venise vremea ca acesta sa se trezeasca. Spiridusul sau cel rau il dezinforma voit, amuzandu-se de stricaciunile facute. Uriasul privi oraselul construit acolo si distruse calea ferata si stalpii de telefonie. Tot la indemnul spiridusului smulse un acoperis si fura mancarea pregatita pentru masa festiva.
In cele din urma se indrepta spre locul unde mergeau copiii la sanius si incepu sa ii sperie. Cei doi frati incercara sa scape si se lovira cu saniua de o piatra. Sania se strica, dar, din fericire, cei doi nu au patit nimic. uriasul il lua in palma pe baietel si acesta isi aminti de povestea tatalui sau. ii povesti uriasului despre scoala si faptul ca pamantul este rotund. Acesta isi dadu seama ca spiridusul nu ii era prieten si ca era rau. El nu avusese niciodata un prieten si se intrista cand isi dadu seama ca facuse rau fiind indrumat de acel spiridus pe care il crezuse prieten.
Ceilalti copii si surioara baiatului ii venira in ajutor aruncand cu bulgari. Uriasul inteles ce s-a intamplat si auzind trenul care se apropia se grabi sa repare ce a stricat. La final ii mai ramasese sa isi conduca prietenul, pe baietel, acasa.. Dar uriasul devenise in cei 1000 de ani de inghet de gheata... si soarele incepuse sa il topeasca... Acesta insa era atat defericit ca are un prieten... Primise cel mai de pret cadou.

0 comments :

Trimiteți un comentariu