duminică, 11 noiembrie 2012

Lo schiaccianoci (Spargatorul de nuci)

Credeati ca am uitat? Oh, nu! Cum sa uit! Astazi ne uitam la o poveste foarte frumoasa! Ecranizarea animata a Spargatorului de Nuci pe care o vom urmari este foarte frumos realizata si nici nu dureaza foarte mult! Asa ca sa ne asezam comod si sa o urmarim:



video via youtube


Rezumat:
Clara este o fetita draguta care locuieste cu unchiul sau, parintii sai nemaifiind in viata. Cel mai bun prieten al fetitei este un "spargator de nuci". Fetita se intreaba daca parintii ei o vad si ii trimit ganduri bune de Craciun, de acolo de unde sunt.
Copiii unchiului nu o iubesc pe Clara si de aceea micuta petrece mult timp cu spargatorul, despre care spune ca este un print care va veni sa o ia calare pe un dragon.
Sobolanii cei rai care mananca jucarii afla despre Clara si pun la cale ceva. In acest timp, in casa unchiului Clarei este organizata o petrecere de Craciun pentru copii. Verisorii Clarei considera ca aceasta si papusa ei murdara nu au ce cauta acolo. Verisorul ii smulge spargatorul de nuci si il strica fortandu-l sa sparga o nuca. Un prieten de familie vede scena si o ajuta pe Clara sa il repare pe spargatorul de nuci stricat. Domnul Meyer ii spune sa il puna in dulapul cu jucarii din sufragerie. 
Noaptea Clara nu poate dormi si coboara pentru a-l lua pe Spargator. Tocmai atunci se deschide geamul si lumanarea se stinge. Fetita este inconjurata de sobolani care venisera alaturi de comandantul lor. Fetita se sperie si lovindu-se de dulap in timp de un sobolan vrea sa i-l fure din brate pe Spargatorul de Nuci, lesina.
Spargatorul care ajunsese in dulap, vazand ca fetita urmeaza sa fie atacata de sobolani ii cheama pe soldateii din vitrina si impreuna incep sa se lupte cu sobolanii.. Acestia erau inamicii jucariilor si abia asteptau sa le manance. Spargatorul de Nuci il provoaca pe generalul Sobolanilor. Acesta accepta, dar, in loc sa se lupte corect ii pune pe ceilalti sobolani sa il atace pe Spargator. Clara se trezeste si, vrand sa il apere, il loveste pe general cu papucul. Atunci oglinda aflata in apropiere se sparge si toti sunt aspirati in alta lume. In acest timp generalul ii spune Clarei printesa si promite sa se razbune.
Clara se trezeste in lumea viselor sale. In lumea fantastica ea danseaza cu animalute colorate si este purtata de dragonul vantului (pictat pe peretele camerei sale) pana la castel, castelul ei. Acompaniata de un cavaler imbracat in armura, printesa Clara ajunge in sala tronului unde isi revede parintii.Din pacate, oamenii, in lumea viselor nu o pot vedea.
Regele si regina cauta pe cineva care sa sparga nuca si astfel sa rupa vraja sub care se afla printesa Clara - adica Clara din lumea viselor. Atunci cavalerul in armura se transforma in generalul sobolanilor si ii spuse Clarei, ca nu a pus vraja asupra ei, pentru ca nu ii place sa foloseasca magia asupra persoanelor triste, dar ca a facut acest lucru cu Clara din vis. Micuta este foarte trista si il roaga sa rupa vraja, pentru ca ea nu era o persoana rea si isi dorea ca visul sa nu ii fie distrus.
Tocmai cand totul parea pierdut un print isi facu aparitia si Clara il recunoscu pe printul Spargator de Nuci. Acesta reusi sa sparga nuca si sa rupa vraja, dar generalul vru sa o omoare pe printesa din lumea viselor. Atunci Clara o apara si fu lovita de spada sobolanului. Acesta din urma insa fu ucis de print.
Clara se trezi a doua zi de dimineata si vazu pe geam zapada care scanteia. Povesti unchiului si matusii ce s-a intamplat insa acestia o linistira spunandu-i ca probabil atunci cand a luat jucaria din dulap a cazut si ca restul nu se putea intampla.
Fetita vorbi cu jucaria sa, convinsa insa ca aceasta stia exact ce se intamplare in seara precedenta. In seara respectiva domnul Meyer si fiul acestuia vin in vizita la unchiul fetitei. Clara il recunoaste pe printul din seara precedenta, dar cand fac cunstinta baiatul spune ca nu se cunosc. Dupa ce adultii pleaca el ii multumeste ca l-a salvat cu o seara inainte si ii explica faptul ca adultii nu mai cred in lumea viselor. Clara il intreaba daca si ei vor pati la fel cand vor creste, iar el ii raspunde ca nu vor stii pana cand vor creste, dar pana atunci este timpul sa deschida geamul si sa evadeze in lumea viselor.

0 comments :

Trimiteți un comentariu